Thursday, 11 April 2013

Keskiviikon ja torstain satoa! 10.-11.4.2013

Siis vesi on ihan oikeesti sinistä, kokeilimme lämpöä, se ei ollut täällä kuumaa mutta ilmakin oli miinuksella...


Mia menossa mannerlaattojen väliselle sillalle! Amerikka edessä ja Euraasia nyt jalkojen alla!

Grand Canyon? Ei vaan "kuumaisemaa mannerlaattojen rajalta"

Kuussa kerrottua: "Aurinko paistaa, kova kuutuuli ja pakkasta pari astetta = hiton kylmä!"


Reykjavik on nähty! Been there, seen that! No ei ihan, mut hiukan!

Sotilasalue, missä olemme majoituksessa ja pieni Reykjanäesin kaupunki ei ihan anna kuvaa koko Islannista. On myös se toinen puoli.

Jossain kuulemma vihertää ihan oikeasti, sinne siis viikonloppuna. Jossain on jopa paljon ihmisiä, siellä oltiin eilen - Reykjavik. Jotain kertoo se, että kaupunki alkoi ja sivussa oli viitta Reykjavik 10 km! Kaupunki on siis yli 200 000 ihmisen koti. Suomessakaan ei ole montaa tällaista. Ja kun rakennuskanta on pääosin 1-4 kerroksista, on kaupungilla laajuutta.

Kävelykeskus on kivan pieni. Ostoksia ei juuri keritty tekemään, koska kaupat menee kiinni klo 18:00. Säästettiin siis kruunuja. Toisaalta ruokapaikat osaa hinnotella itsensä. Ateriaan ihan normaalissa ravintolassa meni noin 2000-4000 paikallista eli n. 15 - 30 egee, yhdellä ruokajuomalla tai ilman. Kolleegamme Tsekeissä päässevät pienemmillä laskuilla. Vaan ei täällä vielä ihan olla nälkää nähty. Tosin toinen viikko kaiken muuttaa voi ja takaisin tulee hoikkia ihmisiä... Onneksi viikon voi vaikka paastota ja aamiainen on ihan ok ja lounas viikolla.

Tänään on ohjelmassa varmaankin tuulinen retki kierrätyskeskukseen tutustumisen jälkeen. Suuntaamme kohti tämän niemen ulommaista kohtaa. Siellä ilmeisesti voisi olla valaitakin...

Ai niin: Eilen maisteltiin hain lihaa. Joku opiskelijoista varmaan kertoo (=hehkuttaa) kuinka hyvää se oli. Marketista saa lisää.... Tuliaisiksi??? Hitto, hyvä idea!

Ei nähty valaita, mutta surullisesti rantaan oli ajatutunut kuollut pyöriäinen. Se oli aika jänskän tuntunen, olisi voinut olla muovinen. Oli kuitenkin ihan oikea. Luonto hoitaa omansa. Pyöriäinen ei ollut ollut rannalla kauaa, koska sillä oli vielä silmät, linnut kuulemma hoitavat "putsaamisen" aika äkkiä.

Länsi-Islannissa on vuorovesi jopa 4 metriä ja se on kai ollut osasyynä siihen, että niin moni  merimies on jäänyt meren armoille ja menehtynyt. Vierailumme kohde oli erityisen vaarallinen paikka ja majakalla on ollut käyttöä.

Majakkaan emme päässeet - tuuli oli liian voimakas, museo ei ota vastuuta siitä, että 9 suomalaista hautautuu tiilikasaan... Vierailimme kuitenkin museossa, missä oli kalastukseen, merenkäyntiin ja koteihin liittyviä asioita. Vähän niin kuin kotiseutumuseo tai taskukokoinen ankallismuseo.

1 comment:

Anonymous said...

MIelenkiintoista ja mukavaa. Tässä tuntee olonsa lähes kateelliseksi.
- Liisa